Onze reis start in kustplaats Agadir. Na twee dagen acclimatiseren in de stad, vertrekken we via de N10 richting de beruchte Tizi-n-Test Pass. De pas brengt ons geleidelijk naar een hoogte van bijna 2092 meter waarna we afdalen tot 600 meter boven zeeniveau en we Marrakech binnenfietsen. Marrakech is de eerste van de drie koningssteden die we zullen bezoeken. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de westkant van de Hoge Atlas. De historische kern van de stad, de medina is door UNESCO in 1985 tot Werelderfgoed verklaard. Het centrale plein van de stad, Djemaa el Fna is dan ook erg populair bij toeristen, evenals de ernaast gelegen soek (bazar) met zijn pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren.

Na Marrakech fietsen we ten Westen van de Hoge Atlas richting Fez. Koningsstad nummer twee. Onderweg passeren we het Bin el-Ouidane stuwmeer. Met zijn boogvormige dam wekt het ongeveer 300 GWh per jaar op wat overeenkomt met 85.000 huishoudens. Tijdens de 575 kilometer lange tocht richting Fez trotseren we diverse passen boven de 1000 meter. Dat wordt waarschijnlijk flink aanpoten…
In Fez, de op één na grootste stad van Marokko, willen we de ambachtelijke leer– en tapijt industrie bezoeken. Daarnaast zijn er tal van andere ambachtelijke beroepen te zien zoals; mozaïek– en keramiek industrie en de levendige koper- goud- en zilverhandel.

Na Fez keren we ons Westelijk richting de Atlantische Oceaan. Waar we Rabat als laatste van de drie Koningssteden zullen bezoeken. Rabat is de hoofdstad van Marokko. In 1150 bouwde de Almohadische kalief Abd al-Mu’min hier een burcht, dat later de Kasbah van Oudaya genoemd zou worden, een moskee en een verblijf. Het geheel werd een Ribat genoemd, wat ‘vesting’ betekend. Een kleinzoon van Abd al-Mu’min, liet de ‘vesting’ uitbreiden tot een ommuurde stad en kreeg later de naam Rabat. Rabat biedt ons naast alle toeristische steden zoals Marrakech en Fez een echte Marokkaanse indruk.Vanuit rabat zakken we Zuidelijk af richting het met toeristen overspoelde Casablanca. Casablanca wordt ook wel de financiële hoofdstad van Marokko genoemd. Casablanca is met haar luxe hotels en westerse beschaving een welverdiende afsluiter na 1250 kilometer in 31 fietsdagen.

Ben je benieuwd naar onze reisverhalen? Volg ons dan en meld je aan voor de Aventure-du-Velo Facebook pagina.

(Onze route hebben we twee maal aangepast tijdens de reis. Eén keer omdat de Hoge Atlas ons meer trok dan het Westelijke deel daarvan, en de tweede keer in verband met dichtgesneeuwde passen) De route van de afbeelding is de werkelijk gereisde route.