Een droom wordt werkelijkheid

Enkele jaren geleden riep ik al: “Ooit fiets ik naar China!”, maar ik dacht altijd dat het bij een kreet zou blijven. Tot ik Wouters oproep voor een reisgenoot zag. Vanaf dat moment ontwikkelde zich een droom: wij fietsen samen naar China.

In 2003 ben ik begonnen met de tweejarige opleiding Fietstechnicus. Al vanaf mijn eerste werkdag in de fietsbranche heb ik bewondering voor de vakantiefiets. Ik werkte er graag aan en ik luisterde altijd met volle aandacht naar de verhalen van mensen die hun vakantiefiets kwamen brengen voor onderhoud. Reizen op zo’n manier, dát vond ik interessant. Na een paar jaar ervaring in de werkplaats hielp ik ook mee in de verkoop van nieuwe en gebruikte fietsen . Tijdens het verdiepen in het nieuwe fietsassortiment stuitte ik in een Koga-folder op een verhaal van dhr. Tilmann, een man die in dertig jaar meer dan 500.000 kilometer over de hele wereld afreisde op een fiets. Opnieuw boeide dit onderwerp me enorm: al die mooie plaatjes, de cultuur van een land die je proeft als je er fietsend doorheen reist…

Een goede voorbereiding… Inmiddels was het 2007 en leerde ik  Yvette kennen. We zijn inmiddels al vier jaar samen en in de afgelopen jaren kwam het onderwerp ‘fietsvakantie’ steeds vaker aan bod. Yvette fietste op haar elfde met haar ouders door Zuid Frankrijk. Ik had nooit gedacht dat er iemand was die dit ook leuk zou vinden! Na een strandvakantie besloten we in 2009 dan toch maar eens met de fiets op vakantie te gaan. We pakten het meteen groots aan en wilden de Groeneweg route naar de Middellandse zee te fietsen. Een 1300 kilometer lange route van Maastricht naar St. Maries-de-la-Mer in Zuid Frankrijk. Omdat het vervoer op de terugweg een probleem zou worden, besloten we met de fietsbus naar Aix en Provence te gaan en daar een ronde te fietsen met tent en kookspullen. Dit bleek veel te hoog gegrepen voor de eerst keer. Al snel kwamen we erachter dat je een fietsvakantie beter, nee, goed moet voorbereiden. Helaas verliep deze vakantie dan ook anders dan gepland.

Onze 2e poging: op naar Zuid Frankrijk In 2010 begonnen Yvette en ik aan de tweede poging. We besloten het eerste deel van de Groeneweg route te fietsen: dwars door de hoge groene Ardennen langs vele riviertjes naar Luxemburg stad en terug via de lage Ardennen. Hoewel het maar een ‘klein’ rondje zou worden, leefden we tijdens de voorbereidingen helemaal naar de reis toe. In augustus 2010 vertrokken we vanuit mijn woonplaats Baarlo naar Luxemburg. Ditmaal verliep de reis prima! Het plezier dat we hadden bij het terugzien van de foto’s gaf de doorslag om een jaar later dan toch de hele Groeneweg route naar de Middellandse Zee te fietsen.

Een droom wordt waar Die fietsvakantie naar Zuid Frankrijk bleek later een mooie gelegenheid om uit te zoeken of ik de reis naar China echt wilde maken. Want hoewel het fietsen me ontzettend trok en ik inmiddels min of meer verslaafd was geraakt aan fietsvakanties, had ik er nooit serieus over nagedacht om mijn wens om naar China te fietsen waar te maken. Maar begin 2011 stuitte ik op de oproep van Wouter: “Wie fietst er in 2012 mee naar China?”. Op dat moment werd een nieuwe droom geboren. De vakantie naar Zuid Frankrijk verliep boven verwachtingen goed; het fietsen was heerlijk, het kamperen, de cultuur, de vrijheid, alles. We hebben er allebei optimaal van genoten. Vanaf toen wist ik het zeker: in 2012 fiets ik naar China!