Al sinds februari liggen de fietstassen weggeduwd in onze kledingkast. Enkel voor een kort weekendje zijn ze afgelopen jaar gebruikt. Voor de rest liggen ze ongevuld te wachten op een nieuw avontuur. Wordt het Cuba, Sri Lanka, Marokko of Indonesië? Er gaan heel wat inspiratie-uurtjes voorbij voordat we een bewuste keuze kunnen maken. Al snel trekt het Caribische gebied ons. Met name de aangename temperaturen, gepaard met mooie stranden en het muzikale Caribische leven. We willen naar Cuba. Maar Cuba voorbereiden blijkt niet zo makkelijk als we dachten. Het meenemen van de fietsen kost een vermogen. Daarnaast hebben we een visa nodig. En misschien nog wel het lastigste van alles; we willen de mooiste route fietsen. Het banaan-vormige Cuba kent ook minder interessante fietsdelen. Waardoor we gebonden worden aan bus- of vliegmaatschappijen met een restrictie van het aantal kilo bagage. We zoeken verder, nogmaals komen Sri Lanka, Marokko en Indonesië voorbij. Al snel veroverd het Noord-Westelijke Marokko een tweede plek op de wereldkaart.

 

Marokko,

Marokko; voor vele een onbekende zandbak in Noord-Afrika. Maar het land heeft ontzettend veel te bieden. Van dorre woestijnlandschappen tot groene oases. Van koningssteden tot prachtige kustlijnen. En van vrijwel vlakke Sahara tot hoge passen, diep in het Atlas gebergte. Daarnaast is Marokko voor een groot deel Islamitisch. Het telt maar een klein percentage Christenen of Joden. Voor ons een geheel nieuwe cultuur waar we graag kennis mee maken. Alhoewel we het best spannend vinden.
Marokko werd op 2 maart 1956 onafhankelijk verklaart van Frankrijk en Spanje. Vandaar dat ook een groot deel van de Marokkanen Frans spreekt. En dat ligt ons weer net iets beter dan de Arabische taal. Voor alle Marokkanen die geen Frans of Nederlands spreken, heeft de ‘Hoe & wat’ taalgids-serie een makkelijk boekje voor ons. In tegenstelling tot de Mediterrane keuken ligt de Marokkaanse keuken meer bij de Afrikaanse keuken. De meest voorkomende gerechten zijn couscous met tajineschotels, briouettes, de merguezworst en pastilas. Naast de heerlijke keuken kent Marokko ook een divers klimaat. Van milde winters tot hete zomers met zeer weinig neerslag. In Januari schommelt de temperatuur ergens tussen de 10 en 20 graden. Dit is sterk afhankelijk van de hoogte waarop we ons zullen bevinden. In De Hoge Atlas spreekt men over koude nachten…
Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km² waarvan 250 km² uit water bestaat. Het land grenst deels aan Algerije, deels aan Mauritanië en (betwist) aan de Westelijke Sahara. De totale lengte van deze grenzen bedraagt 2.017.9 km. Verder kent Marokko een kustlijn van 1.835 km. Grenzend aan de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en aan de Atlantische Oceaan. Vele kennen het land als een grote woestijn. Toch ligt er midden tussen die woestijn het uitdagende Atlas gebergte. Zeker voor ons als fietser een fysieke uitdaging om te beklimmen. Benieuwd naar onze reis door het land van zand, de Hoge Atlas en de Islamitische cultuur? Volg ons vanaf 28 december en meld je aan voor de Aventure-du-Velo Facebookpagina.